energy-guard

Warm douche water gemaakt door de zon

Energy Guards plaatst zonneboilers van HRSolar

Een zonnepaneel maakt stroom, een zonneboiler maakt warm water. Warm water is nodig voor douche of bad. Het water wordt normaal gesproken verwarmd door de CV ketel. Het resultaat is een besparing op het gasverbruik. Energy Guards is een samenwerking aangegaan met HRSolar uit de Lier, Westland. Producent van de zonneboiler.  

Hoe werkt een zonneboilersysteem?

Een zonneboilersysteem bestaat uit een zonneboiler (een vat met warm water) en een zonnecollector, letterlijk vergaarder, ontvanger. Twee leidingen verbinden deze twee units, de zonnecollector staat op het dak, de boiler wordt in de woning geplaatst. De collector vangt de warmte van de zon op en brengt dit over aan een zonneboiler. De inhoud van een boiler varieert (bijvoorbeeld 150 liter of 300 liter) op basis daarvan wordt de capaciteit (het aantal) zonnecollectoren bepaald. Hoe meer behoefte aan warm water van de zon, hoe groter het systeem. Veelal zijn wij een dag bezig met de montage.

Winter én zomer?

De zonneboiler werkt het best als er veel zon is, eigenlijk van april tot oktober. De water temperatuur in de zonneboiler kan dan oplopen tot zo'n 80 graden. Maar de zonneboiler werkt ook in het voor- en najaar. Dan kan de watertemperatuur in de zonneboiler 25 a 30 graden worden. Douchewater kent een temperatuur van 38 graden. De ketel verwarmd dan het water tot 38 graden. Het door de zon voorverwarmde water moet dan nog iets verder verwarmd worden. Al met al wordt er dus bespaard op het gasverbruik.

Zonnepanelen renderen (financieel) goed omdat er gesaldeerd kan worden. Indien er meer stroom gemaakt wordt door de zonnepanelen dan nodig is in de woning, kan dit (de overcapaciteit) worden afgegeven aan het netwerk. In Den Haag is dat de firma Stedin. De zonneboiler werkt autonoom en is dus niet afhankelijk van politieke besluitvorming omtrent de saldering. 

Rendabel?

Hoe intensiever je doucht en hoe vaker je een bad neemt, des te meer voordelen biedt een zonneboilersysteem. Voor het verwarmen van een bad met een inhoud van ongeveer 130 liter is een aanzienlijke hoeveelheid gas nodig. Deze gaskosten kunnen snel oplopen, vooral gezien de verwachte stijging van de gasprijzen, met name belastingcomponenten, die bedoeld zijn om inkomstenderving door de afname van gaswinning in Groningen te compenseren.

"Bij het douchen wordt ongeveer 9 liter water per minuut verbruikt, terwijl een 'rain shower' zelfs 25 liter per minuut kan verbruiken. Met deze gegevens in gedachten, kan het rendement van een zonneboiler worden berekend op basis van het voorspelde warmwaterverbruik."

Kan de zonnecollector van HRSolar ook samenwerken met een warmtepomp om je huis efficiënter te verwarmen?

HRSolar biedt een zonneboiler met een dubbel compartiment: een deel voor warm tapwater, zoals eerder uitgelegd, en een ander deel voor woningverwarming. Dit voorverwarmde water, met een temperatuur van 30 graden, kan worden gebruikt voor het verwarmen van de woning via vloerverwarming, radiatoren of convectoren.

Aangezien een warmtepomp maximaal 45 tot 50 graden warm water kan produceren, kan de zonnecollector fungeren als een voorverwarmer voor het verwarmingssysteem. Op deze manier kan de zonneboiler het hele jaar door bijdragen aan de verwarming van de woning en warm water leveren voor douches en baden.